Irtokarkkeja sydämeni kyllyydestä – vai vaatteita?

posted in: Yleinen | 0

Minun täytyy myöntää, että olen irtokarkkiholisti. Kyllä, olen joskus odottanut jo työviikon alussa tulevaa viikonloppua, jolloin suon itselleni nautinnollisen illan ison irtokarkkipussin ääressä. Ja kyllä, rakastan sitä jännittävää tunnetta, kun menen lähimpään karkkikauppaan ja minut toivottaa tervetulleeksi karkkien aina yhtä hurmaava tuoksu. Näen edessäni riveittäin läpinäkyviä laatikoita, joissa tuhat eriväristä ja makuista ilopilleriä odottavat minun valitsevan heidät. On pyöreitä, kulmikkaita, suippoja, kovia ja pehmeitä karkkeja, joiden värit päihdyttävät minut runsaudellaan. Olen taivaassa.

While Mini -laukku, Kuula + Jylhä
While Mini -laukku, Kuula + Jylhä

 

Vaatekaupat ovat minulle kuin karkkikauppoja. Innostun aina uudelleen siitä tunteesta, kun olen vaatteiden, laukkujen, asusteiden ja kenkien ympäröimänä. On tuhansia eri värejä ja malleja, eri materiaaleja, printtejä ja tyylejä, ja vaatteet näyttävät yksi toisensa jälkeen mielessäni niin herkulliselta – kuin karkeilta! Vesi herahtaa kielelleni. Mieleni juoksee tuhatta ja sataa: ”tämä värikäs toppi näyttäisi kivalta kesällä, kun tulee lämmin, ja nämä kapri-housut on niin hyvän malliset nämä mun on pakko saada, koska mitkään housut ei ikinä istu mulle, ja joo tarvitsen tämän ihanan raidallisen hameen kyllä vielä”… Tämän lisäksi mielessäni pallottelee hintalaatusuhde, vaatteiden laadukkuus, miten vaate kestää pesua, sekä onko juuri tämän vaatteen tekemiseen käytetty karmivaa lapsityövoimaa. Hikihän tässä tulee. Miten kaiken tämän keskellä pystyisin tekemään järkeviä ostopäätöksiä vaatekaupassa? Mistä ihmeestä saisin koottua järkevän kokonaisuuden vaatekaappiini, josta löytyisi istuvia vaatteita töihin ja vapaa-ajalle?

Lopetin tämän vuoden alussa karkkien syömisen. Sen sijaan, että sokerinhimo vei minua uudelleen ja uudelleen irtokarkkikauppaan päätin keskittyä terveellisempiin välipaloihin. Olen jatkanut samaa ajatusta eteenpäin vaatekauppoihin ja olen pohtinut, mitä kaikkea minun – ja kaikkien naisten – vaatekaapissa tulisi olla. Sen sijaan, että ostan hetken mielijohteesta ”tämän sesongin must have”-villityksen huumassa kukallisen akryylitopin, suosittelen hengittämään syvään. Mieti ensin mm. näitä asioita:

Katso konepellin alle 

Kannattaa aina katsoa konepellin alle, eli pikkuista lappua vaatteen sisäpuolelta kannattaa hapuilla ennen ostamista. Jos vaate on 100 % synteettistä materiaalia (mm. polyamidi, akryyli), se tuskin kestää kulutusta pitkään. Luonnonmateriaalit (mm. puuvilla, silkki) sen sijaan kestävät oikein pestynä kanssasi pidempään. Muuntokuituiset materiaalit (mm. viskoosi) toimivat materiaalisekoituksissa ja estävät mm. vaatteen rypistymistä.

 

Mimi-toppi, Kielo

 

Hyödyt ekologisuudesta

Hyvälaatuinen tuote säilyy kanssasi jopa vuosikymmeniä. Kannattaa siis panostaa laatutuotteisiin, joka on myös ekologisempi teko. Monen halvan vaatteen sijaan, voit panostaa yhteen laatutuotteeseen. Ylen mukaan ”Suomessa päätyy yksityisiltä ihmisiltä huikeat yli 54 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä roskiin joka vuosi”!

Kirjottaja: Martina Akrenius

Martinan muotivinkit jatkuvat seuraavassa blogikirjoituksessa.

 

Lähde

Vaatejäte roskiksen kautta savuna ilmaan, YLE 12.3.2015

Leave a Reply