Miten tunnistat ostokelpoisen vaatteen? 6 kysymystä päätöksenteon tueksi

posted in: Yleinen | 0

Pukeutuminen on parhaillaan ihanaa, mutta vaatevalintoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvä ja kaunis vaate kestää pitkään ja tuo iloa pukeutumiseen. Sen sijaan huonosti istuva, vääränvärinen tai epälaadukkaasta materiaalista tehty vaate on pelkästään tiellä.

Vaatteiden tuotannossa on valitettavasti myös muita ongelmia. Monet vaatteet vaativat valtavan määrän vettä tai uusiutumattomia luonnonvaroja. Ympäristöön joutuu myrkkyjä ja saasteita kankaiden valmistuksessa tai kuljetusten seurauksena. Lisäksi valmistusprosessi voi sisältää työtä vaarallisissa ja raskaissa oloissa. Vaatteet nimittäin ommellaan edelleen käsin.

Näistä syistä laatuun ja istuvuuteen kannattaa panostaa. Vaatteet ovat arvokkaampia maailmalle kun niiden hinnasta arvaisikaan. Esimerkiksi alla olevia asioita kannattaa pohtia ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.

1. Mistä materiaalista vaate on tehty?

Materiaalissa tärkeintä on kestävyys. Huonolaatuinen kangas kuluu nopeasti ja vaate näyttää pian kulahtaneelta. Yksi tapa on hieroa kangasta etusormen ja peukalon välissä ja katsoa nukkaantuuko se. Kannattaa luottaa näppituntumaan, usein haperolta tuntuva kangas myös todella on sitä.

Ekologisuuden näkökulmasta yksiselitteistä vastausta ei ole. Tekokuitujen valmistamisessa kuluu uusiutumattomia luonnovaroja, mutta esimerkiksi puuvillanviljely kuluttaa paljon vettä eikä viljelijöille aina makseta reilua palkkaa. Tekokuidut myös tekevät kankaasta kestävämmän, mikä pidentää sen käyttöikää.

2. Missä maassa vaate on valmistettu?

Ei kerrota? Kannattaa harkita vaatteen jättämistä suosiolla tankoon. Valmistusmaiden salaaminen ei ole laitonta, mutta se on usein tarkoituksenmukainen keino hämärtää kuluttajan kykyä jäljittää vaatteen alkuperä.

3. Miltä saumat näyttävät ja miten napit on kiinnitetty?

Tämä kertoo hyvin paljon. Jos monimutkaista ompelua vaativat vaatteet ovat hyvin halpoja, on ne todennäköisesti teetetty myös halpaan hintaan mutta nopealla aikataululla. Huonosti ommellut saumat tai napinlävet eivät kestä.

4. Istuuko vaate päällesi?

Hyvä vaate istuu hartioista, hihat ja lahkeet ovat oikean pituiset, vyötärö ei kiristä, vaate laskeutuu kauniisti ja leikkaukset näyttävät tasapainoisilta. Jos jokin ei toteutdu, kannattaa joko harkita ompelijan apua tai jättää vaate suosiolla tankoon. Huonosti istuva vaate ei näytä hyvältä, vaikka kangas olisikin kaunis. Stylistiltä saa apua ja vinkkejä omaan vartaloon istuvien mallien etsimisessä.

5. Onko sinulla vaatteen käyttötilanteeseen jo valmiiksi jokin vaate?

Jos sinulla on kaapissa jo parempi versio kyseisestä vaatteesta (usko tai älä, tämä on aika yleistä), kannattaa vaate jättää ostamatta. Varsinkin, jos se ei ole arkikäyttöön. Harvinaisempiin tilaisuuksiin riittää hyvin muutama tarkoin valittu vaihtoehto. Jos vaihtoehtoja on liikaa, ne vievät helposti paljno tilaa vaatekaapista. Toisaalta esimerkiksi hyvin istuvia farkkuja tai uuri sopivia kenkiä voi hyvin ostaa useammankin kappaleen kerralla, jos niitä käyttää lähes päivittäin.

6. Tuntuuko sinusta sekä hyvältä että itsevarnalta, kun vaate on päälläsi?
Hyvä fiilis on korvaamaton myös tyylikkyyden näkökulmasta.


Hyvää kesälukemista aiheesta:

Rinna Saramäki: Hyvän mielen vaatekaappi
Anniina Nurmi: Vihreät Vaatteet -blogi

Kirjoittaja: Maari Parkkinen
Valokuva: Tyylitoimisto (vaatteet Vestiarium)