Tyylillä kohti resurssiviisaampaa vaatetusalaa ja parempaa pukeutumista

posted in: Yleinen | 0

 

Tyyli on uusi musta! Ei, vaan tyyli on tullut jäädäkseen ja täten valjastettu osaksi kestävämmän vaatetusalan strategiaa. Visioin laatu- ja ympäristötietoista pukeutujien armeijaa joka tyylikkäästi kääntää selkänsä kertakäyttömuodille ja suuntaa kohti parempaa pukeutumista. Edelläkävijät ovat siellä jo. Tiedäthän ne ihmiset jotka tunnistaa jo kaukaa? Ne, jotka viihtyvät omissa nahoissaan ja näyttävät aina hyvältä? Ne, jotka osaavat aina pukeutua tilanteen mukaan, olipa tilanne päällä sitten sienimetsässä tai kokoushuoneessa? Väitän, että nämä ihmiset ovat tyylikkäitä. Tyyli on taito jonka voi oppia, se on parempaa pukeutumista, tyyli on kestävää, se toimii ja on toiminnallista. Oman persoonallisen tyylin löytäminen kaiken lisäksi helpottaa arkea ja pienentää pukeutumisen ekologista jalanjälkeä.

Konola_Muotka_72_10

Kuvaaja: Anna-Leena Muotka.

Kestävä muoti (sustainable fashion) on ristiriitainen termi, koska muodin käsitteeseen kuuluu jatkuva muutos. Systeemin syklit pyörivät jo niin vinhaa vauhtia, että arvostettu trendiennustaja Li Edelkoortkin ehti kuluvan vuoden aikana julistaa muodin kuolleeksi. Anti-Fashion Manifesto:ssaan Edelkoort toteaa yksilöitä ja erikoisuutta ylistävän halpa- ja pikamuodin olevan vanhanaikaista ja peräänkuuluttaa paluuta vaatteiden ja tekstiilien arvostamiseen.

Kestävä tyyli sen sijaan on jotain niin luonnollista, että se on käsitteenä tainnut painua unholaan. Olin paikalla Copenhagen Fashion Summit 2014 –tapahtumassa kun New York Timesin ylistetty muotitoimittaja ja -kriitikko Vanessa Friedmann heitteli farkkuja toisensa jälkeen olkansa yli lavalle: skinny-jeans, flared jeans, boy-friend jeans, high-waisted jeans, stonewashed jeans, dark denim… ja niin edespäin. Muotisuuntaus toisensa jälkeen joka on tullut ja mennyt ja ohi viuhahtaessaan synnyttänyt aina uusia tarpeita ja riittämättömyyden tunteita. Friedmann ei arastellut puhuessaan kertakäyttömuodista ja suunnitellusta vanhenemisesta, mihin muotiteollisuuskin perustuu. Painavin sanoin hän peräänkuulutti systeemin muutosta ja kestäviä vaatekaappeja (sustainable wardrobes) joissa olisi vain vähän, mutta huolella valittuja käyttäjänsä tyylisiä vaatteita.

On vain fakta, että muodin syklejä pitää saada hidastettua ja kulutusta leikattua, koska maapallomme resurssit eivät enää kestä bisnestä tavalliseen tapaan. Vaikka vaatetusteollisuuden arvellaan aiheuttavan vain 3% globaaleista hiilidioksipäästöistä, on muoti järjestelmänä yksi tuhlailevimpia ja tekstiili- ja vaatejätteen määrät kasvavat jatkuvasti. Suomalainen heittää roskiin vuodessa noin kymmenen kiloa tekstiilejä ja yhdysvaltalainen jopa 27 kiloa. Ehkä meidän vain pitää hankkiutua muodista eroon, kuten edellä ehdotettiin. Tilalle voisimme rakentaa uudenlaisen vaatteiden talouden ja nähdä laadukkaan tekstiiliteollisuuden uuden kukoistuksen, kuten Edelkoort manifestissaan maalaili. Muoti muuttuu, voi vaikka kuolla poiskin, mutta tyyli on ikuista.

Tiedostavalle tyylikkyydelle ei varmaan ole ikinä ollut yhtä suurta tarvetta kuin juuri nyt. Vuodesta 2016 voimaan astuu jätelaki joka kieltää orgaanisen jätteen viemisen kaatopaikalle. Tämä koskee myös vaatteita.

Kirjoittaja: Sanna Konola

 

Leave a Reply